By | April 10, 2022

Дистанционното образование се дефинира най-общо като предоставяне и процес на учене, когато обучаемият и източникът на информация са разделени от разстояние, време или и двете. Ако някое от това обучение се извършва на място по някаква причина (включително полагане на изпити), обучението се нарича „смесено“ или „хибридно“ обучение.

Интернет направи продължаващото обучение чрез дистанционно обучение по-бързо и по-лесно за дистрибуторите и студентите. През последните няколко години образователният сектор отбеляза забележимо нарастване на известността и влиянието на „виртуалния университет“.

Приблизително 1 на всеки 5 студенти в Северна Америка са записани в поне един курс за онлайн обучение, продължаващо обучение, а 1 на всеки 20 вече е записан в програма за онлайн обучение. Курсовете варират от най-основните инструкции до магистърски и докторски програми.

Нивата на акредитация варират значително. Някои от онлайн образователните „институции“ не са нищо повече от измамни „мелници за дипломи“, които не получават никакъв надзор. Но в Съединените щати една институция не може да използва термина „университет“ без правителствена акредитация.

Технологиите, използвани в обучението от разстояние, са разделени на две групи:

1) технологии за синхронно обучение

2) технологии за асинхронно обучение

Технологията за синхронно обучение наподобява традиционното преподаване в класната стая, тъй като всички участници са „присъстващи“ по едно и също време и има определен график. Технологиите, използвани за синхронно обучение, включват интернет технологии като VoIP, поточно предаване на живо и видеоконферентна връзка и технологии за излъчване, включително телевизия и радио (традиционни и сателитни).

Технологията за асинхронно обучение позволява на студентите да имат достъп до “вечнозелени” курсови работи и изпити по свой собствен график, използвайки интернет. Това, разбира се, позволява повече гъвкавост, но също така позволява отлагане.

Синхронното и асинхронното дистанционно обучение често се комбинират. Интернет може да размие разликата между тези две дистанционно обучение методи.

Развитието на технологиите за дистанционно обучение включва компютърни игри, триизмерни (3D) потапящи среди и виртуални светове,

които могат да бъдат предавани в реално време и/или изтегляни и ангажирани чрез локален твърд диск.

Изцяло онлайн образователна програма чрез дистанционно обучение/дистанционно обучение позволява дори на зает пътуващ професионалист да поеме образованието си на път. Когато изостават, цялата програма е лесно достъпна чрез интернет, за да им помогне да се върнат на пътя. Студентите с онлайн образование имат достъп до лекции в рамките на няколко часа от студенти в кампуса, дори когато са на другия край на света! Посветен на нуждите на учениците, обвързани с местоположението и времето, готови ли сте да се заемете с дигиталните книги?