By | April 10, 2022

Има предимства и недостатъци на дистанционното обучение. Предимствата правят тази онлайн алтернатива много популярна. Но преди да решите да изберете дистанционно обучение пред традиционното обучение, трябва да сте наясно и с недостатъците.

Предимства на дистанционното обучение:

Удобство: В тази икономика е трудно да се отдели време от работа, за да продължи образованието към по-сигурно бъдеще. Предимство на дистанционното обучение е, че ви позволява да запазите заетост без конфликт в графика. Дистанционното обучение позволява на учениците да посещават час по всяко време на деня или нощта.

Наличност: Друго предимство на дистанционното обучение е, че не сте ограничени само до курсове, предлагани от местните колежи. Тъй като личните отговорности вече са налице, посещаването на училища на по-голямо разстояние от дома не винаги е опция. Дистанционното обучение дава възможност да се вземе почти всеки курс от всяко висше учебно заведение.

Увеличени ресурси: Дистанционното обучение не само предоставя предимства за разширяване на курсовете и програмите, които са достъпни за ваше удобство, но също така предоставя повече възможности за обратна връзка и взаимодействие с преподаватели и състуденти. Тъй като имейлът и форумите са неразделни компоненти на дистанционното обучение, взаимодействието може да се извършва според нуждите – не само до времето в клас или в кампуса или възпроизвеждане на телефонен маркер и гласова поща.

Недостатъци на дистанционното обучение

Срокове: Както при всеки курс, има срокове, които трябва да бъдат спазени. Тъй като не посещавате насрочен час, крайните срокове може да ви избягат. Това може да бъде недостатък на дистанционното обучение, ако не сте добри с управлението на времето.

Изучаване: Може да е трудно да намерите достатъчно време онлайн без прекъсване, тъй като ще посещавате часовете у дома. Инструкторите предоставят учебна програма, така че трябва да можете да създадете график около графика на курса. Може да се наложи да се уговорите с детегледачка или съпруг, за да гледате децата, плюс не забравяйте да изключите телевизора и телефона.

Тестване: Може да се наложи тестването да бъде контролирано или насрочено онлайн, за да сте честни, особено за последния изпит. Вашият инструктор ще се уговори с местни преподаватели или ще ви предостави времеви онлайн тестове, така че да не можете да разчитате на използването на учебника си, за да преминете. Ако живеете близо до училището, може да се наложи да вземете изпита в центъра за тестване. Ще трябва да сте сигурни, че прекарвате толкова време в учене, колкото бихте учили по традиционния начин, но може да има повече разсейвания.

Взаимодействие: Публикациите и отговорите на дискусионната дъска обикновено са включени в изискванията на курса. Понякога трябва да взаимодействате в дискусия във форума през определено време, за да можете да взаимодействате с вашия инструктор в реално време. Отново трябва да можете да управлявате времето си, за да сте на разположение без разсейване.

Стил на учене: Друг недостатък на дистанционното обучение е, че курсът може да не включва инструкции за слуховия или зрителния обучаем. Ако има включени лекции и допълнителни видеоклипове, тогава това може да работи за вашия стил на обучение. Не забравяйте да проверите стила на преподаване на инструктора, преди да вземете решение за курса. Курсът може да се предлага от повече от един инструктор – всеки от които може да има различни стилове на преподаване.

Успешно дистанционно обучение

За да бъдете успешни като обучаващ се от разстояние, трябва да прецените предимствата и недостатъците на дистанционното обучение. За първи път като обучаващ се от разстояние, запишете се само за един курс, който ще ви хареса и вижте как върви.