By | July 4, 2022

Повече от 1,1 милиона американци просрочиха своите федерални студентски заеми за първи път миналата година. Когато не плащате федерални студентски заеми, последствията са тежки и могат да засегнат няколко области от живота ви. Може да изпитате последствия, които включват:

  • Запор върху заплатата: Министерството на образованието може да гарнира до 15 процента от еднократната ви заплата. За разлика от частните колекционери, Министерството на образованието не се нуждае от съдебно решение, за да запорира доходите ви.
  • Вашият баланс се увеличава: Вашето оставащо салдо незабавно става дължимо, след като не изпълните задълженията си. Неплатени лихви и такси за събиране също могат да бъдат добавени към вашия баланс. Последното е особено вярно за кредитополучателите с FFEL заеми.
  • Намален кредитен рейтинг: Кредитните служби ще ви докладват на трите кредитни агенции, ако заемите ви останат просрочени твърде дълго. Вие също сте докладвани на трите кредитни агенции след неизпълнение. Това може значително да намали кредитния ви рейтинг. Наличието на нисък кредитен рейтинг може да затрудни осигуряването на работа, жилище или други кредитни линии.
  • Губите право на финансова помощ: Нямате право на федерално финансиране, докато заемите ви са в неизпълнение. Неизпълнението на вашите заеми може да създаде проблеми, ако планирате да се върнете в училище.
  • Вие губите право на погасителни планове: Едно от основните предимства на повечето федерални студентски заеми е, че можете да се възползвате от планове за изплащане, базирани на доходите. Вие губите тези опции, след като не изплатите студентските си заеми. Освен това вече не отговаряте на условията за отлагане или търпение при икономически затруднения.

Мога ли да получа студентските си заеми от неизпълнение?

В зависимост от вашата ситуация може да е възможно да извадите федералните си студентски заеми от неизпълнение. Кредитополучателите обикновено имат на разположение две опции – програмата за рехабилитация на заеми на Министерството на образованието или конвертиране на вашите заеми в заем за директна консолидация. И двата варианта може да имат плюсове и минуси, които зависят от вашата индивидуална ситуация.

Ако изберете възстановяване на кредита, трябва да направите девет месечни плащания в рамките на 20 дни от датата на падежа за 10 последователни месеца. За заемите Perkins изискването е девет плащания за девет последователни месеца. Можете да използвате програмата за рехабилитация на кредит само веднъж. След като вашите заеми бъдат изтеглени, можете да се класирате за полезни програми за изплащане. В допълнение, записите за неизпълнение се премахват от вашия кредитен отчет.

Вашият втори вариант е да консолидирате просрочените си заеми в заем за директна консолидация. Това ще консолидира вашите заеми в един заем с фиксиран лихвен процент. Чрез консолидиране на вашите заеми можете да излезете от неизпълнение в рамките на период от седмици вместо месеци. Възможно е обаче да плащате повече през целия срок на заема, ако предишният ви лихвен процент е бил по-нисък.