By | August 2, 2022

Не само, че студентските заеми и придружаващите ги задължения продължават да правят новини, такива заеми се превърнаха в голям бизнес за федералното правителство. Всъщност федералните студентски заеми почти са се удвоили от 2007 г. насам, в резултат на което Министерството на образованието на САЩ реализира печалба от над 42,5 милиарда долара през изминалата фискална година. Плюс това, ако Обама и Конгресът не бяха намалили временно лихвените проценти по студентските заеми това лято, тази цифра щеше да бъде с около 8 милиарда долара по-висока, като по този начин изпревари огромните 47,9 милиарда долара за 2011 г.

Другият резултат: дългът по студентски заем сега възлиза на около 1,2 трилиона долара. „Това“, казва председателят на Федералния резерв Бен Бернанке, „е бреме, което засяга, например, способността на младите хора да си купят първи дом, засягайки други решения за покупка, които биха могли да вземат, засягайки очевидно цялостното им финансово състояние.“

Междувременно проучването на университета Белвю, „Търсенето на достъпни алтернативи: нарастващите разходи и огромните дългове за студентски заеми поставят колежа извън обсега на много хора“, установи, че:

 • 68% от американците смятат, че програмите за дипломи в момента струват повече, отколкото си струват.
 • 36% казват, че разходите за диплома са се повишили непропорционално на стойността й през последните 5 години.
 • 76% казаха, че достъпността би била важна за тях, ако искат да получат диплома.
 • 37% казват, че достъпността най-вероятно ще ги мотивира да получат диплома през следващите пет години.
 • Само 40% казват, че получаването на повече образование си струва да поемете повече дългове.
 • 55% казват, че биха следвали диплома само ако това няма да ги вкара в дългове.

Относно тези резултати президентът на Bellevue, д-р Мери Хокинс, казва: „Студенти от всички възрасти разбират стойността на получаването на диплома, но много студенти не са в състояние да платят повече от необходимото, за да получат тези степени. Ако колежите и университетите направят програмите си по- финансово достъпен, той ще даде възможност на повече възрастни да научат уменията, необходими за заемане на високотехнологичните работни места в гимназията на бъдещето.”

И така, колко струва колежът днес? Според „Тенденции в ценообразуването на колежа“ на колежния съвет средно:

 • В държавните колежи обучението и таксите в щата се повишиха с 2,9% до 8 893 долара.
 • В държавните колежи обучението и таксите извън щата се повишиха с 3/1% до 22 203 долара.
 • В частните колежи обучението и таксите са се повишили с 3,8% до 30 094 долара.

След това има стая и храна за заплащане, както и книги и училищни пособия. Само последните се оценяват на около 1200 долара в държавните колежи и 1244 долара в частните училища.

С други думи, тук говорим за големи пари, а разходите продължават да растат. Независимо от това, колежът и дългът не е задължително да вървят ръка за ръка. Въпросите на избора и сделките са там, особено когато става въпрос за обучение в щата. Да станеш публичен, а не частен, също има много смисъл.

Погледнете, например, тези три университета в Пенсилвания и техните разходи за обучение за 2013-14:

 • Bloomsburg University: $6,622 (в щата); $16 556 (извън щата)
 • Penn State University: $16,992 (в щата); $29 556 (извън щата)
 • Университет на Пенсилвания: $40,594

Схващате картината.