By | July 27, 2022

Наличието на много студентски заеми може да се почувства като бреме. В края на краищата животът има достатъчно разходи, с които повечето от нас трябва да се справят: само за да издържаме месец за месец, трябва да плащаме жилище, храна, медицински сметки и транспорт.

Разбира се, всеки, който е имал възможността да отиде в колеж, вероятно е доста благодарен, че е имал тази привилегия. И чудесно нещо е да имате достъп до заеми като средство за плащане на това образование. Но все пак, това не променя факта, че те могат да бъдат повече от малко трудни за изплащане.

Един от начините потенциално да намалите месечните си плащания по студентски заем е да намерите компания за консолидиране на студентски заем и да консолидирате дълга си по студентски заем. Това е идеално, ако имате повече от един студентски заем. Чрез консолидиране можете да намалите месечните си плащания, като потенциално намалите лихвения си процент и разтегнете плащанията си за повече време.

Консолидиране на студентски заем: федерално или частно?

Първото решение, което ще трябва да вземете, е дали трябва да се консолидирате с частен кредитор или с федерална програма за консолидация. Решението е лесно за вземане, след като знаете как работи.

По принцип трябва да се консолидирате с частен заемодател, ако съществуващите ви заеми са частни заеми. Въпреки това, ако вашите текущи студентски заеми са федерални заеми като Stafford, PLUS, Federal Perkins или HEAL заеми, трябва да отидете с федерална консолидация.

Частна консолидация: Как кредиторите определят вашия лихвен процент

Когато става въпрос за консолидиране на частен заем, важно е да разберете как се определя вашият лихвен процент. По същество това е комбинация от два фактора: 1. текущата стандартна лихва, като основния лихвен процент (или LIBOR), и 2. вашия кредитен рейтинг. Вашият кредитен рейтинг определя колко голям е спредът (или маржът), който се поставя върху стандартната (напр. основна) ставка. Колкото по-добър е вашият кредитен рейтинг, толкова по-нисък е вашият лихвен процент.

Вашият консолидиран лихвен процент по заема обикновено е фиксиран лихвен процент и можете да изберете условията на заема си (напр. 15 години, 20 години и т.н.). Но първо ще трябва да изберете консолидационен кредитор, който ще ви предложи най-ниската ставка.

Как да намерите подходящата компания за консолидиране на студентски заеми

Ето 3 съвета за получаване на най-ниската лихва по вашия частен консолидационен заем:

1. Направете списък от поне 5-7 консолидационни компании: Както при срещите, търсенето на работа, пазаруването на кола и почти всичко друго в живота, където има избор, повече избори винаги са по-добри, когато започвате. Разбира се, в един момент ще трябва да намалите избора си до разумен брой. Но започнете с възможно най-голям набор от компании.

2. Стеснете списъка си до 3 компании: Направете онлайн проучване на компаниите, които сте открили. Погледнете фактори като колко дълго са били в бизнеса за консолидиране на студентски заеми, всички ниски рекламирани проценти, които показват, и условията на техните заеми. Също така обърнете внимание дали компанията се чувства като такава, с която бихте искали да правите бизнес.

3. Кандидатствайте към всичките 3 компании: Сега не забравяйте да кандидатствате за всичките 3 компании. Ще бъде лесно да искате да спрете да кандидатствате, след като получите оферта, но това не е моментът да мързелувате! Само малко допълнителни усилия може да ви осигури по-ниска лихва, което ще ви спести хиляди през целия срок на заема.

Следвайте тези 3 съвета, за да намерите най-добрата сделка за вас за студентски консолидационен заем.