By | July 19, 2022

За повечето студенти кредитните карти не са високо в техния списък с приоритети за неща, за които трябва да се грижат – в края на краищата студентите със заеми могат да плащат за неща с директен дебит от банковите си сметки, както могат и студенти, които са подпомагани финансово от своите родители.

Простата истина по въпроса е, че повечето студенти не мислят за кредитни карти, така че когато се стигне до точката, че имат нужда от такава, те бързат през процеса на подбор, завършвайки с карта, която не е оптимална за техните нужди или още по-лошо, което всъщност се оказва пагубно за тях в дългосрочен план.

И така, какво трябва да направи студент, търсещ кредитна карта? Просто, те трябва да проучат! Вижте голямото разнообразие от студентски кредитни карти, техните предимства и недостатъци. Изберете само такъв, с който се чувствате комфортно и който смятате, че отговаря добре на вашите нужди, като същевременно не ви създава твърде много неуспехи.

И така, какви характеристики трябва да търсите? Е, ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато търсите перфектната студентска кредитна карта.

Такси

Някои карти ви начисляват годишна такса за тяхното използване; Обичам да съветвам студентите да стоят далеч от тези видове карти, тъй като обикновено техните добри страни не са достатъчни, за да надделеят над факта, че трябва да платите за тях. Вече имате добро обучение, учебници, местоживеене и много други неща, за които да се тревожите, няма смисъл да добавяте още един към списъка.

Кредитните карти, които начисляват годишни такси, са предназначени повече за бизнесмени, които харчат много пари и имат много разполагаем доход, а не за студенти с фиксиран бюджет. В резултат на това повечето карти няма да имат такава такса, свързана с тях. Ако обаче го направят, помислете дали наистина се нуждаете от предимствата на тази конкретна кредитна карта, преди да се регистрирате за нея.

Ограничения на разходите

Когато започнах първата си година от бакалавърското си обучение, първата кредитна карта, за която кандидатствах, имаше кредитен лимит от $500 и в крайна сметка се оказа повече, отколкото ми трябваше по това време. Когато преминах през университета и общите ми разходи се увеличиха, накрая кандидатствах за увеличаване на този лимит до $1000 и добавяне на втора карта с лимит от $1500 – това беше най-вече само когато купувах учебници или плащах за обучение, както исках за да извлека максимална полза от плановете си за бонуси по кредитна карта, но това беше добър пример за това, че извличам максимума от картите.

Стимули

Стимулите са бонуси, които компаниите прикачват към своите карти, за да привлекат повече хора да се регистрират за тях. Добър пример за това е картата “cashback”, при която определен малък процент от това, което харчите по картата си, ви се възстановява.

Кредитна карта, която беше популярна сред моите приятели, беше картата за хранителни стоки, която се издаваше от една от веригите магазини за хранителни стоки, където живеехме. Вместо директно връщане на пари, те предлагаха кредит за магазин, който беше два пъти по-висок от стойността на повечето планове за връщане на пари по онова време, чиято практичност се хареса на много студенти.

Лихвени проценти

В идеалния случай това никога не би трябвало да е проблем, тъй като бихте могли да изплащате салдото си всеки месец и по този начин никога да не натрупвате лихва по сметката си. На практика обаче нещата не винаги се получават по този начин. Следователно интересът също трябва да бъде проблем.

Средната стойност за индустрията за годишните лихвени проценти е някъде в диапазона 19-23%, комбинирани месечно. Въпреки това, като сте студент, вие трябва да се възползвате от наличните отстъпки – ако направите проучване, трябва да можете да намерите карта, която отговаря на вашите нужди с лихвен процент за студентска отстъпка в диапазона 10-15%.

Въпреки че 10% може да не изглеждат много, ако някога загубите работата си, трябва да напуснете или имате друго неочаквано събитие, което засяга финансите ви, лихвата може да се натрупа много бързо. Един от начините за частично предотвратяване на това е първо целенасоченото търсене на по-нисък лихвен процент.

Това са четирите основни аспекта на студентската кредитна карта, които трябва да проучите, преди да направите своя избор коя ви е необходима.

В крайна сметка вашето решение трябва да се ръководи от вашите нужди в момента и картата, която смятате, че отговаря най-много на тези нужди. Добрата кредитна карта, съчетана с внимателно харчене и много стриктно бюджетиране, всъщност може да ви помогне като студент и да ви осигури ползи, които иначе не бихте получили от покупките си.