By | July 9, 2022

Повечето кредитни карти, предназначени за студенти, са създадени за студенти – но може ли гимназист да получи кредитна карта? Краткият отговор е: ДА. Дългият отговор би предизвикал много дискусии!

Като тийнейджъри мнозина излизат и намират първата си работа или по друг начин печелят доходи от надбавки или гледане на деца. Това е идеалното време родителите да им помогнат да научат основите на управлението на парите; което е нещо, което много семейства прескачат; оставяйки завършващите гимназисти да преминат към колежа или към „реалния свят“ с много малко познания за реалния свят за финансите.

Само преди няколко години беше не само почти невъзможно да се даде кредитна карта на тийнейджър, но и щеше да ви сметнат за малко луд, ако направите такова нещо! Времената обаче се промениха и на пазара има различни кредитни карти за тийнейджъри, които родителите могат да използват, за да им помогнат да научат основите на финансовата отговорност.

Кредитните карти за тийнейджъри включват функции като родителски контрол и цифрови „разрешения“. Може да е изпотяване да дадете на вашия тийнейджър кредитна карта, но това е добро образователно финансово изживяване за вашето дете – преди да е станало твърде късно да му помогнете да стане финансово отговорно лице:

Научете ги за добър кредит. С толкова много възрастни, които в момента се борят да възстановят кредита си или да увеличат доходите си, така че да е по-лесно да се справят с месечните си плащания, никога не е твърде рано да научите тийнейджърите как да управляват парите. Обучаването им в по-ранна възраст може да ги предпази от прекомерно харчене, след като станат сами. Нели Мей твърди, че средностатистическият първокурсник има над 1500 долара дълг по кредитна карта; и след като студентът осъзнае колко лесно е да „получи това, което иска, сега“, става навик да ги използва, за да купува нещата, които искат, докато са в колежа. Ако тийнейджърът навлезе в света на възрастните със солидни умения за управление на парите, е по-малко вероятно да се задълбочи в дългове.

Вашите опции. Ако не се притеснявате, че вашият тийнейджър ще създаде кредитна история в този момент и просто искате начин да научите основите на управлението на парите, можете да потърсите предплатена дебитна карта с лого на Visa или MasterCard. Някои от тези карти може да имат годишни такси или такси за транзакции – което просто ви дава още една възможност да покажете как използването на кредитна карта не е същото като купуването с пари в брой. Можете също така да запишете своя тийнейджър за разплащателна сметка с дебитна карта; или ги поставете като оторизиран потребител на акаунт, който вече имате – или отворете нова сметка с кредитна карта с нисък лимит и поставете вашия тийнейджър като картодържател.

Дава на тийнейджърите достъп до спешни пари. Когато децата ви станат тийнейджъри, има вероятност те да започнат да прекарват повече време далеч от вас и сами или с приятелите си. Понякога може да имат нужда от пари – ако кола се повреди и трябва да бъдат изтеглени от магистралата или за междуселищни телефонни разговори например. Наличието на кредитна карта в джоба им ще им позволи да се справят с спешен случай, който изисква достъп до пари и може да ви даде малко повече спокойствие.

Ако решите, че сте готови да научите своя тийнейджър на основите на управлението на парите и кредита, уверете се, че сте прекарали известно време в проучване на различните налични опции, преди да изберете опция. Независимо коя опция изберете, ще искате да сте сигурни, че ще прекарате достатъчно време с вашия тийнейджър и не очаквайте той да знае какво да прави с него сам! Опитайте да използвате услуга като програмата Credit-Ed на Citibank: http://www.citi.com/us/cards/cm/student/index.htm