By | May 14, 2022

Натуропатията е просто друга дума за естествена медицина. Това е много стара наука (думата „наука“ означава знание), която има своите корени в индийските и китайските лечебни традиции. На запад тези традиции са се разклонили в много различни дисциплини, но ядрото на всички тях е натуропатичната хранителна терапия или просто натуропатичното хранене.

Училища по натуропатия

Натуропатичното обучение в днешно време се разделя на два вида. Първият тип понякога е известен като „естествена хигиена“. Всичко е свързано с хранене с прясна, естествена (често сурова) храна, вътрешно прочистване, детоксикация и гладуване. С този тип натуропатия малко се е променило от времето преди антибиотиците, когато натуропатията е практикувана от Хари Бенджамин, Хенри Линдлар и подобни лидери на движението за естествено здраве. Това беше много реален и често ефективен избор за лечение на смъртоносни инфекциозни заболявания. Преди появата на антибиотиците заболявания като скарлатина, дифтерия и туберкулоза бяха най-големите проблеми на общественото здраве на деня.

В днешно време хроничните заболявания под формата на артрит, сърдечни заболявания или хормонални проблеми са нашето най-голямо предизвикателство. Традиционната натуропатия понякога може да помогне за тези състояния, но това е подход „една диета за всички“, който може да бъде ограничен в ефекта си.

Другият тип натуропатични училища са склонни да се моделират по конвенционалните медицински училища, с все по-стриктно придържане към това, което е известно като „базиран на доказателства“ модел. Преподаването на важни терапевтични знания, събрани от майстори в продължение на много десетилетия, често се оставя извън тези курсове в полза на преподаване на резултатите от клинични изпитвания на хранителни добавки и билкови лекарства.

Тези училища могат също така постепенно да премахнат по-старите издания на книги и да включват само текстове, които са пренаписани, за да пропуснат така наречените „ненаучни“ терапевтични прозрения, оставяйки само препратки към клинични изпитвания и подобни изследвания. Забележителен пример е прекрасното оригинално издание на книгата на Рудолф Фриц Вайс „Билкова медицина“, която се пръсна от чисто злато за практикуващ, чийто приоритет е да помага на болни хора. Имам копие от тази книга, което не бих заменил за 1000 копия от последното „научно цензурирано“ издание.

Поправяне на хората отново

За съжаление, сега е твърде обичайно най-известните школи по натуропатия да следват този така наречен маршрут, основан на доказателства. След като ученик е похарчил 100 000 долара и четири години от живота си за този вид обучение, ученикът може да открие, че всъщност му липсва основно разбиране за цялостно здраве и не разбира защо много пациенти не отговарят на лечението.

В крайна сметка, ако вашата практика се основава на принципа, че “значителен процент” от жените с предменструален синдром реагират на определена витаминна добавка, тогава като копирате това лечение, вие ще помогнете само на същата част от вашите собствени пациенти. В медицинската практика „значителен процент“ означава само тези, които са се справили по-добре от пациентите, на които е било дадено сляпо лечение.

От друга страна, ако учите с майстор, който е посветен на намирането на най-ефективния клиничен подход за всеки – независимо дали от собствен опит или като изучавате съвети от минали майстори – може да е по-вероятно да постигнете това, което първоначално сте искали, когато сте се регистрирахте за вашия курс: да оздравеете хората отново.

Натуропатия за дистанционно обучение: ново решение за обучение?

Докато пишех книгите си през годините, много исках да започна курс за обучение, който да помогне за коригиране на някои от проблемите, които описах. Но започването на училище е голям проект, който не трябва да се приема лекомислено. Преподавах много кратки курсове за „развитие на умения“ за вече квалифицирани натуропати и тези курсове винаги бяха добре приети. Едно нещо, което научих от моите ученици, беше колко стресиращо е за тях да пътуват до часовете. Обединеното кралство не е голяма страна, но въпреки това разстоянието и разходите за пътуване бяха непосилни за почти всеки, който живее на повече от 100 мили.

Но би а курс за дистанционно обучение бъде приемливо? След дълго мислене и планиране повярвах, че мога да направя курс по натуропатия за дистанционно обучение също толкова добър, колкото курс, преподаван в клас. Колкото повече мислех за това, толкова повече предимства виждах за ученика. Не само по-добра достъпност и удобство, но и по-голяма лекота на учене и по-добър контакт между учениците и учителите.

Като се замислите, колко контакт между ученици и учители получавате в класната стая? Пътувате 100 мили, за да слушате няколко дни лекции и вдигате ръка, за да задавате въпроси. Можете да получите същата информация онлайн и да зададете въпросите си в онлайн форум, където вероятно бихте получили по-добър отговор, защото учителят е имал възможността да помисли за това. В час трябва да се опитате да запишете отговора на учителя и да го дешифрирате по-късно. В онлайн форум отговорът е изписан за вас изцяло.

Онлайн курсовете вече могат лесно да включват видео съдържание, за да разнообразят изживяването на обучението – много по-добре от слушането на лекция, която бълнува. Добре известно е, че средният ученик започва да губи концентрация след около 25 минути и се нуждае от почивка. Ако трябва да ходите на лекции цял ден или цял уикенд, честите клюнове не са възможни. Но те са онлайн. Просто спрете видеоклипа и изпийте чаша зелен чай.

Акредитация за завършили дистанционно обучение

След квалификация, завършилите курс по натуропатия трябва да могат да се присъединят към национална професионална асоциация. Това им позволява да получат необходимата застраховка за практикуващ, за да установят законно в частна практика. Натуропатичните здравни съветници също се нуждаят от професионална застраховка, ако работят за магазини за здравословни храни, здравни клубове или компании за витамини.

Ето защо всички курсове за обучение на практикуващи трябва да бъдат акредитирани от национална професионална асоциация, която е призната от застрахователите. Напоследък много далновидни професионални асоциации започват да признават, че квалификация за дистанционно обучение от добро училище може да създаде добри практикуващи. (Вижте връзката в края, за да намерите акредитиран курс.)

Съвременна натуропатия

Съвременната натуропатия наистина трябва да включва знания, придобити от съвременни изследвания. Но не вярвам, че това означава да забравим на това, на което са ни учили нашите предшественици. Натуропатията е свързана с разбирането на човешкото тяло и как то се разболява. Само тогава може да се приложи най-подходящото лечение. За съжаление този основен принцип бива ерозиран в основните школи на натуропатията. Вярвам, че едни от най-добрите обучения вече могат да бъдат намерени в по-малките училища и като се учат от уважавани учители. Дистанционното обучение по натуропатия може да бъде пътят напред.