By | June 5, 2022

В дигиталната ера много студенти и дори възрастни се оказват на курсове в колежа онлайн чрез дистанционно обучение. С едно щракване на мишката студентите могат да гледат уроци, които посещават студентите в кампуса, и да получават същия урок от комфорта на собствения си дом или в движение. Съвременната технология дава много предимства на дистанционното обучение. Въпреки това, все още има някои недостатъци, които също се проявяват.

Предимства

Удобство

С компютър можете лесно да гледате онлайн курсове от комфорта на собствения си дом. Въпреки това, ако имате лаптоп, таблет или дори смартфон, може да научите и докато сте в кафенето или дори във фитнеса. Тези, които гледат в движение или в кампуса, могат да гледат лекцията на живо или в по-късен момент, като често се регистрират и показват присъствието си.

Комуникация

По време на сесия на живо много онлайн интерфейси включват прозорец за чат, който позволява комуникация с други учащи се от разстояние и професора. Това създава интерактивна дискусия и разговор, дори от друг град, щат или държава. Много пъти онлайн учениците споделят собствения си личен опит, сякаш са в класната стая на живо. След края на класа все още можете да изпращате съобщения до професора, което обикновено се брои за присъствие и участие.

Гъвкавост

Докато мнозина гледат курсовете на живо, други може да трябва да работят или да изпълняват родителски задължения. Дистанционното обучение позволява на тези ученици да гледат в собствено време, настроено по свой собствен график. По този начин те никога не са “закъснели” или маркирани като отсъстващи, стига да преглеждат класа и все още предлагат информация. Много професори отбелязват присъствието и участието въз основа на това дали студентът отговаря, дали часът е на живо или не. Въпреки това, твърде многото удобство може да доведе и до един недостатък.

Недостатъци

Лесен за изоставане

Нямайки същия последователен график като студент, който посещава курс в кампуса, трябва да се дисциплинирате не само да гледате класа в рамките на даден период от време, но и да изпълнявате задачи своевременно. Без подходяща дисциплина човек може лесно да изостане бързо и да рискува да провали курса.

Закъснения

Това не е толкова голям недостатък, но често има забавяне от няколко секунди при онлайн курсовете. Следователно, студентът може да предложи принос или да отговори на въпрос, след като професорът е разгледал въпроса. Обикновено учителят все още взема предвид този фактор.

Времето също може да причини забавяне или прекъсване. Поради това, че дистанционното обучение разчита на сателитна технология, всяко лошо време може да извади курса извън релси. Въпреки това, ползата от възможността да гледате по-късно свежда до минимум този недостатък.