By | April 10, 2022

Нашият ум е много мощен. Когато мислим за нещо добро или лошо; каквото и да е, ние ще бъдем незабавно повлияни, сякаш нашата мисъл има свой собствен живот. Ние действаме и ги материализираме. Те казаха, че всички имаме два вълка, които живеят в нас – добрият и лошият. И нашето възприятие за реалността зависи от това с какво повече храним. Когато сме ревниви, депресирани, стресирани, разочаровани и се борим с безпокойството, ние храним лошия. Но когато сме обичани, щастливи, благодарни и обнадеждени и мислим за нещо положително, ние всъщност храним доброто. Всичко зависи от нас – нашето възприятие за реалността. Нашата крайна защита в моменти като този е чрез позитивно мислене и управление на психичното ни здраве.

Имаше нарастващи случаи на самоубийство от студенти, които се борят да се справят и приемат тази „внезапна и голяма промяна“ в академичното обучение. Честите причини включват: финансови проблеми, липса на джаджи за онлайн клас, лоша и нестабилна интернет връзка и натиск за участие в онлайн клас.

Наскоро 21-годишна студентка от Ст. Елена, Ирига, Камаринес Сур се самоубиха поради финансови затруднения и натиск да участват в онлайн клас. Според разследването родителите на жертвата не знаят за каквито и да било лични проблеми освен неволите й да участват в онлайн клас поради нестабилна мрежова връзка в техния район и липса на технологични ресурси. Това е третият случай на самоубийство, свързано с образованието. Първата беше на 16 юни от Сто. Доминго и другият идваха на 15 август от същото място. Този 19-годишен ученик в гимназията се обеси до смърт на 16 юни, след като се притесни, че семейството му няма да може да си позволи електронно оборудване, необходимо за него, за да учи онлайн през следващата учебна година. Този неназован ученик казал на родителите си колко съжалява, че е причинил „допълнителни разходи“ на тяхното вече трудно семейство в провинция Албай, южно от Манила.

„Депресия и емоционални сривове сред учащите и родителите е вероятно да възникнат в средата на тази продължаваща здравна криза – тъй като много ученици в държавните училища принадлежат към бедни семейства“, каза пред репортерите Гилбърт Т. Сасад, директор на отдела за местно образование. . Освен това, въпреки всички оплаквания и разочарования от страна на студентите и образователните институции, заместник-секретарят Леонор Брионес призова студентите да бъдат устойчиви, за да избегнат смъртни случаи, свързани с образованието.

По подобен начин проучванията показват, че пандемията от COVID-19 е свързана с дистрес, тревожност, страх от зараза, депресия и безсъние сред общото население и сред здравните специалисти. Ахмед и др., направиха онлайн проучване сред 1074 китайци и откриха повишени нива на тревожност, депресия, вредна употреба на алкохол и намаляване на психичното благополучие. Степента на тревожност и депресия е по-висока сред младите хора на възраст 21-40 години в сравнение с други възрастови групи.

Всичко това се корени в нашия най-често пренебрегван аспект на нашето здраве, при което консултирането с психолог и други експерти по психично здраве е малко вероятно и скъпо. Тези случаи на самоубийство, съобщени в новините, не са свързани със самия проблем, а как се справяме с тях е основният въпрос дали е здрав или не; приемливо или не.

Ето 10 съвета, които да ви помогнат да управлявате психичното си здраве при тази пандемия, особено за студенти, които се борят да се адаптират към настоящата си ситуация.

1. Бъдете отворени към другите

Вашето семейство, роднини, приятели или вашият специален човек винаги са до вас. Всички те обичат повече, отколкото знаеш. Когато имаш проблеми и имаш чувството, че вече се предаваш. Говори с тях. Не се страхувайте да споделите бремето си.

2. Обградете се с хора, които са добри за растежа ви

Те казаха: „птици с едни и същи пера се стичаха заедно“. Така че внимавайте с кого избирате да бъдете приятели. Изберете оптимистични хора, които могат да ви издигнат, когато сте надолу. Изберете хора със същите интереси като вашите. Постигайте нещата заедно.

3. Правете здравословни дейности и сведете до минимум използването на телефона си

През свободното си време се опитвайте да правите здравословни дейности като рисуване, писане на стихотворения, свирене на музикални инструменти, четене на книги и т.н. Това ще ви накара да откриете повече от себе си. Да култивира и развива таланти. Не е нужно да актуализирате всичките си житейски събития в социалните медии и да слушате и да се влияете от повърхностността и мненията на хората.

4. Прекарвайте повече време за себе си

Говорете със себе си за онези важни неща, които са се случили в живота ви. Признайте грешките си. Оценете себе си чрез SWOT анализ или познавайки вашите силни, слаби страни, възможности и заплахи в дадена ситуация. За да бъдем по-продуктивни, първо трябва да опознаем себе си и какво можем да направим.

5. Ако е възможно, направете малко медитация

Доказано е, че медитацията има много ползи за здравето, като понижаване на кръвното налягане, освобождаване от объркване, управление на депресия и тревожност. Ще ви помогне да видите проблема и как да го разрешите. Когато човек медитира, умът му ще има натиснат бутон за рестартиране, който ще му помогне да види по-ясно и да реши проблема ефективно.

6. Изберете позитивна музика

Позитивната музика ще ви позволи да се почувствате мощни, независимо от жанра. Когато слушате музика, която говори за преодоляване на борби и вдъхновяващите истории зад текстовете – ще бъдете овластени. Проучванията показват, че хората се влияят от музиката, която слушат и можем да разберем човек по избора на неговата/нейната музика.

7. Упражнение

Не само за нашето физическо тяло, но когато тренираме, то създава положителни вибрации. Вашето тяло освобождава ендорфини за облекчаване на стреса и подобряващи настроението преди и след тренировка, поради което упражненията са мощен антидот срещу стрес, тревожност и депресия

8. Помогнете на някого

Да помогнеш на някого за неговия проблем и борбата и да го видиш, след като си му помогнал, е едно от безценните изрази, които можеш да видиш. Ще се почувствате по-леки.

9. Имайте или знайте целта си

Колкото и зле да е положението, стига да знаете накъде сте тръгнали и за какво се намирате – нищо никога не може да ви спре. Паднете 10 пъти, но станете 20 пъти.

10. Направете почивка

Ако изглежда, че се давите с проблемите си. Направете почивка. Разходете се по плажа. Наспивайте се добре. Поглезете се с любимото си ястие. Купете си нещо. И след това се изправете и се бийте отново.

Ето една мъдрост за вас: никога не се оставяйте да бъдете победен, без дори да се опитвате да се биете.