By | July 24, 2022

Програмата за ускорена математика на вашето дете за надарени и талантливи ученици звучи ли като това, което ще опиша?

Повечето училища имат някаква форма на групиране или проследяване на способностите, обикновено две до четири групи или нива на клас. По-способната група може да отиде по-бързо, да отиде по-дълбоко или да направи и двете.

Текущата тенденция:

Поради различни причини най-често срещаната тенденция в часовете по ускорена математика е тези групи да се придвижват много бързо през материала на ниво, едва по-дълбоко от обикновената група, завършвайки обикновено две пълни години напред до средното училище (тоест 7-ми клас Алгебра 1).

Този тип ускорение, което води до смятане в колеж в 11-ти клас, може да е подходящо за ученици с най-добрите 0,1% по математически способности, може би дори за по-малка група от тази.

За повечето ученици в групата с надарени и талантливи, те се движат през материала твърде бързо и твърде млади, за да го овладеят, и тъй като нивото на абстракция бързо се повишава в гимназията, някъде около предисметката те често се „удрят в стената“. Тоест, рано или късно сме ускорили нашите умни ученици до некомпетентност.

Какво е правилно обогатяване за надарени ученици?

Идеалното обогатяване за способните ученици е да работят по-широко и по-задълбочено, като не е задължително да преминават през темите по-бързо. Ако имате надарен третокласник, той или тя ще има най-голяма полза от обогатяване на същата тема, с която обикновените деца се борят, умножение.

Той или тя може да направи повече, да реши по-трудни и по-сложни задачи, по-интересни приложения, да научи други алгоритми (като индийски стил – ако детето ви наистина е надарено, то или тя ще хареса това), да разшири темата до експоненти… ., вместо да прелитаме през същите лесни неща, които редовните ученици правят за три седмици и след това да преминем към друга тема.

Придвижване напред:

Със сигурност класът с таланти също ще върви по-бързо. В повечето случаи бих бил силно подозрителен към ускорение над една година над нивото на класа и ако има начин да избегнете това и детето ви все още да е в добър клас, бих го направил.