By | April 10, 2022

В тази кратка статия разкривам някои от най-често срещаните и смъртоносни погрешни схващания относно дистанционното обучение. И вие искате да прочетете това. Защо? Защото, ако не вземете предвид новите тенденции и потенциала на дистанционното обучение, може да пренебрегвате или отхвърляте жизненоважни възможности за повишаване на вашите кариерни умения, завършване на дипломата си или разширяване на професионалните си взаимоотношения. Точно така, някои от тези митове са смъртоносни за вас, защото въпреки че средствата да вдъхнете нов живот на кариерата ви се намират в дома ви, вие сте решили да ги игнорирате. Нека променим всичко това заедно

Присъединете се към мен, докато изследваме тези 7 разрушители на митове от дистанционното обучение и отваряме вратите на възможности и овластяване, които чакат толкова близо, колкото вашият лаптоп, мобилен телефон и iPod.

1. Трябва да сте свързани по едно и също време, за да участвате в дистанционно обучение. Много хора имат тази идея, защото може да са участвали в уебинари на работното място: лекции или семинари, изнасяни на живо в мрежата. Уебинарите обаче са само един от многото начини за осигуряване на дистанционно обучение. По-популярен формат е използването на неедновременна доставка (или асинхронна, както го наричаме ние). Този формат позволява на участниците да влизат през Интернет, за да вършат работата си, когато това се вписва в техния ден. Не бихте ли искали да изберете времето, когато учите? Друго голямо предимство на не-едновременното учене е, че преодолява конфликтите на часовите зони, когато се групират по целия свят.

2. Дистанционното обучение е скучно и обикновено е консервирано. Това твърдение може да е така, ако четете само тест или гледате видео, но не сте ли били на скучна лекция? Твърде много от всеки един режим на обучение може да затрудни поддържането на интереса на хората. Днес добре проектираните курсове за дистанционно обучение включват не само видео, текст, графики, аудио и снимки, но и създадени от потребителя материали във всички същите формати. Страхотният курс не само ще осигури учене в разнообразен формат, насочен към множество стилове на обучение и интелигентност за учене, но също така ще ангажира обучаемите в активно участие! Студентски подкасти, видеоклипове и онлайн ролеви игри са само няколко примера. Учениците също публикуват или водят дискусионни дъски, фокусирани по темата, и решават групови симулации. Дистанционното обучение може да осигури измерение за превръщане на ученето в смислено и активно.

3. Не харесвам това “в твое собствено темпо неща” на дистанционно обучение. Отново, дистанционното обучение идва в толкова много режими сега, че можете да имате курс, изцяло ръководен от инструктор, или такъв, който включва частична независимост, комбинирана с пряк надзор. В някои области на съдържанието участниците може също да участват в частни учебни сесии, само вие и учителят, или с групи. Въпреки че обикновено е по-скъпо, ако частното обучение или уроци или конкретни времеви рамки ви подхождат най-добре, личен срещу групов клас може да бъде истинско предимство и стимул.

4. Дистанционното обучение е много по-лесно от традиционните класове. Това безпокойство се повдига най-вече във връзка с академичните степени и не може да бъде по-грешно. Всъщност учениците трябва да работят повече, особено в началото, с онлайн курсове. Те трябва да преминат към отговорност за обучението си и да инвестират повече време в самодисциплина, планиране на обучението си извън класната стая (няма време В класната стая!) и проследяване на своите крайни срокове. За някои хора е лесно да се приспособят, за други хора те трябва да се съсредоточат върху разработването на стратегии за успех в онлайн обучението. Но след като положат усилия, учащите, които поемат отговорност, може да започнат да се издигат с възможностите, които им предстоят. Сега, няма ли този урок да има много добри кръстосани ползи? хмммм.

5. Дистанционното обучение създава по-голяма социална изолация. Мисля, че повечето хора, които излагат този мит, не използват социалните мрежи. В противен случай те биха имали по-добра представа за обширните взаимодействия в дистанционните класове. Дискусионните табла, имейлите и диалогът с партньори, както и груповите проекти пречат на количеството взаимодействие в традиционната класна стая. Винаги казвам, че класовете лице в лице по необходимост се изискват, за да се играе “Beat the Clock”; следователно времето за взаимодействие на учениците е ограничено. За разлика от тях, дистанционните класове могат да се разширят толкова, колкото учениците искат да инвестират в тях. Изолиране? Не и според нашия опит – понякога трябва да ги сдържаме!

6. Учителите не се нуждаят от нова подготовка за клас: Дистанционното обучение е точно като преподаването на традиционни класове. Това е много опасен мит, защото учителите и учащите ще бъдат разочаровани от резултатите, ако се спазват. Докато дистанционното обучение ще се основава на принципите на страхотна преподавателска практика, трябва да бъдат разгледани много специфични въпроси, които са различни или нови. Например, тъй като е част от глобална класна стая, междукултурната комуникация може да се наложи значително от обикновено. Също така независимо дали часовете се доставят по едно и също време или не, дистанционната аудитория означава различна динамика. Може да бъде мощен и оживен или изпълнен с проблеми, но не се опитвайте да се насочите към този формат без подготовка.

7. Не е необходима ориентация на учениците. Учениците използват същите умения като традиционния клас, просто включи и играй! Много организации са се затруднили, следвайки този подход, както и техните участници! От техническа поддръжка, до умения за обучение, управление на времето до регистрация, нужди до процеси, хората трябва да се откъснат от своите предположения и да преосмислят нуждите на обучаващия се от разстояние. Когато се обърне към тях, подходът отприщва жизнена, глобална класна стая.

Следващи стъпки. Надяваме се, че тази кратка статия е повдигнала някои нови въпроси за вас и е оспорила някои от вашите предположения или предишни мнения. Помислете да се запишете за курс за дистанционно обучение, който е разработил добра репутация. Опитайте сами виртуалното обучение и помислете как това преживяване може да бъде полезно за вас, вашето семейство и колеги, за да отговорите на личните и професионални нужди от обучение. От завършване на академична степен до изучаване на език, за да се подготвите за следващото си пътуване до Испания, или стратегии за рестартиране на мечтаната кариера, възможностите може да са толкова близки, колкото този компютър, iPod или мобилен телефон, ако му дадете шанс и следвате съветите по-горе.