By | July 3, 2022

След като завършат, много хора правят изплащането на заемите си един от основните си приоритети. За съжаление това, което хората откриват, е, че както често се случва, животът ще им постави криви, като загуба на работа, спешни медицински случаи и развод, което ще ги принуди да променят приоритетите си. В такива случаи изплащането на дълга на колежа често може да се окаже в дъното на списъците със задачи на хората. Въпреки това, когато хората правят това, това, което често установяват, е, че пренебрегването на тези дългове е едно от най-лошите неща, които можете да направите. В зависимост от лихвения процент на заема, това, което някога е било привидно достъпен разход, има достатъчно време да се превърне в непосилен дълг.

Как мога да изплатя студентските си заеми по-бързо?

Независимо дали се надявате да намерите начин да върнете изплащането на заемите си обратно в горната част на списъка си със задачи или сте нововъзпитаник, който се надява да избие дълга си от училище веднага, ето няколко съвета, които да ви помогнат изплащате студентските си заеми по-рано, отколкото по-късно:

  • Избягвайте да пропускате плащания – Ако не можете да си позволите плащанията, не ги пропускайте. Трябва да се свържете с вашия кредитор и да говорите с него относно опции, като например намаляване на размера на месечното плащане или търпение.
  • Не забравяйте да прочетете дребния шрифт – Трябва да прочетете договора си за заем, защото познаването на определени подробности, преди да възникне проблем, може да ви даде достатъчно време да се свържете с кредитора си и да разрешите проблема без инциденти. Например, ако лихвеният процент по кредита ви се повиши, това може да оскъпи месечното ви плащане. Ако знаете предварително, че плащането ви ще се увеличи до сума, която няма да можете да си позволите, може да успеете да се свържете с вашия кредитор и да предоговорите условията на заема си, така че плащането ви да остане достъпно.
  • Отнасяйте се към опрощаването на студентски заем като към мит – Освен ситуациите, в които човек е бил измамен от частен кредитор, обикновено хората трябва да изплатят заемите си изцяло. Ако хората смятат, че няма да трябва да изплащат студентските си заеми, тогава те биха могли да позволят дългът им за студентски заем да нарасне извън контрол. Хората могат да позволят това да се случи, защото смятат, че това няма значение, тъй като очакват заемът им да бъде опростен в крайна сметка. Въпреки това, след като разберат, че грешат, може да е твърде късно.

Дългът по студентски заем е проблем, който няма да изчезне скоро

Президентът Обама смяташе, че кризата със студентския заем е толкова належащ проблем, че докато времето му в Овалния кабинет изтичаше, той продължи да работи за решаването му. Преди администрацията му да напусне Белия дом, президентът Обама въведе защити, които попречиха на компаниите за събиране на дългове да налагат високи такси за студентски заеми в неизпълнение.

За съжаление, след като встъпи в длъжност, президентът Тръмп отмени много от защитите на студентските заеми на президента Обама. В резултат на това много хора се надпреварват не само да изплатят изцяло студентските си заеми, но и да го направят възможно най-бързо.