By | April 10, 2022

Дистанционното обучение наваксва бързо в Индия и броят на студентите, избиращи този начин на обучение, нараства. Много студенти, живеещи в отдалечени райони, не могат да следват редовни курсове за висшето си образование, дори ако желаят да го направят. Те могат да изпълнят желанието си с този начин на обучение. Дори работещите професионалисти могат да дадат тласък на кариерата си с подобрена квалификация и умения. С напредък в отвореното обучение, много университети в Индия, предоставящи тази форма на обучение, се развиха през последните няколко години. Ще разгледаме 10-те най-добри университета за дистанционно обучение в Индия.

Топ 10 отворени университета

По-долу е даден изчерпателен списък на 10-те най-добри отворени университета, които предоставят различни курсове на кандидатите чрез дистанционно обучение. Те не са в определен ред.

Национален отворен университет Индира Ганди (IGNOU)

Управляван от Съвета за дистанционно образование (DEC), IGNOU е най-популярният университет сред студентите, които търсят прием в кореспонденция или онлайн курсове. Курсовете са категоризирани в различни учебни училища.

Д-р Б. Р. Амбедкар Отворен университет

Има около 137 центъра на този университет в цялата страна. Мотото на този университет е „Образование на прага“. В този университет се предлагат няколко курса за бакалавърска, следдипломна и дипломна.

Сиким Манипал

Този университет е признат от Обединената комисия за грантове и има около 725 оторизирани центъра в Индия.

Анамалай

Annamali University е първият университет за дистанционно обучение в Индия, предлагащ следдипломни курсове по предмети като зоология, приложна психология, биоинформатика, ботаника, право и др. Всички курсове са одобрени от Съвета за дистанционно образование.

Център Симбиоза за дистанционно обучение

Този институт се намира в Пуна и следва концепцията за „смесено обучение“. Техните програми имат средство за електронно обучение, заедно с печатни учебни материали и взаимодействие с преподавателите. Структурата на програмата е такава, че студентите получават същите знания като тези на редовните курсове.

ICFAI

Университетът ICFAI има много центрове по целия свят и е добре известен със своите MBA курсове чрез отворения режим на обучение. С MBA степен от ICFAI, кандидатите могат да подобрят шансовете си за работа изключително.

Национален университет по урду Маулана Азад

С 9 регионални центъра, университетът предлага 3 студенти, 3 следдипломни и 8 PG курсове за дипломи, сертификати и дипломи. На заинтересованите кандидати се предлагат и B.Ed програми.

Университет Алагапа

Университетът Alagappa предоставя ориентирани към работата и специфични за сектора програми на своите студенти в тази образователна среда. И тамилският, и хинди са средството за обучение. Притежателите на дипломи имат право на странично влизане в различни образователни програми.

Университет в Мумбай

Университетът в Мумбай има отделен раздел за студенти, които се интересуват от отворени курсове за обучение. Разделът за дистанционно и отворено обучение предлага различни степени в различни налични факултети.

Институт за дистанционно и отворено обучение IMT

Киберсигурността и управлението са двете области на обучение, в които студентите могат да се запишат за кореспонденция или онлайн обучение. Следдипломните програми и докторантските програми са силно препоръчителни.

Въпреки това е необходимо да направите задълбочена проверка за всеки аспект на приема, преди да се запишете в някой от тези най-добри университети за дистанционно обучение.