By | April 10, 2022

Maya Unlimited 2009 е най-новата версия на Autodesk на водещия в индустрията софтуер за художници и аниматори на визуални ефекти. Повечето 3D компании в наши дни, големи и малки, използват софтуер Maya под една или друга форма, така че като студент, който иска да получи работа след дипломирането, има смисъл да разбере и да започне да овладява този софтуерен пакет.

Студентското издание на Maya спадна драстично през последните няколко години, което означава, че е много по-достъпно за закупуване от студенти, учители и академични институции. Което наистина има смисъл, в края на краищата, колкото повече студенти и университети има, които преподават и използват Maya, толкова по-широко използван става софтуерът. Също така помага за борба с използването на кракната версия на софтуера, която повечето хора не искат да използват, тъй като е неетично и често са пълни с грешки и се срива редовно.

Когато обмисляте закупуване на Студентско издание на Маяпървият въпрос, който често идва на ум, е „колко различна е тя от нормалната комерсиална версия на Maya Unlimited?“

Съдържа всички неограничени модули на Maya

Е, по същество е абсолютно същото. Той идва с всички нормални модули в Maya Unlimited като Maya Fluid Effects, Maya nCloth, Maya nParticles, Maya Live, Maya Fur и Maya Hair (всъщност използвах Maya Hair наскоро за някои прости тестове за анимация и е невероятно бързо – много по-добре, отколкото през 2008 г….за прости неща буквално се възпроизвежда в реално време, така че е идеален за студентски проекти, където не искате да се затъвате в огромно време за изобразяване и симулация). Можете да закупите студентско издание на Maya Complete, но за да бъда честен, разликата между него и академичната Unlimited версия е по-малко от $50, така че според мен е по-добре с Unlimited.

Maya Student Edition ви позволява да запазвате файлове и изображения без воден знак, което е страхотно, защото старата версия на PLE беше доста ужасна за това, а знам, че студентската версия на XSI имаше някои надписи в горната част на вашите изображения и playblasts (не съм сигурен дали все още го правят). В края на краищата, работата ви ще отиде във вашата шоурила, за да се опитате да ви намерят работа… не искате “собственост на Autodesk” да бъде разпръсната навсякъде, нали? Така че цялото нещо с водния знак е голяма промяна.

2-те основни разлики

Единствената разлика между комерсиалната версия на Maya Unlimited и Maya Student Edition е, че очевидно не можете да използвате студентската версия, за да печелите пари – т.е. не можете да я използвате за създаване на проекти на свободна практика, където получавате заплащане или получавате някаква парична печалба.

Има и разлика в лицензирането между студентската и комерсиалната версия. Основният студентски лиценз продължава около 14 месеца…постоянен лиценз може да бъде закупен за двойна цена, така че наистина зависи от вашата ситуация.

Бонус студентска отстъпка

Като цяло, определено смятам, че си струва да купите Maya Student Edition, тъй като също така ви квалифицира за значителна отстъпка от търговския надстрой по-късно (50% отстъпка), ако решите да го закупите и да започнете да работите сами.