Vil du unngå at en lege borer ut øyet ditt? Bruk gode vernebriller!

V

Du leste riktig. Jeg har nylig hatt (u)gleden av å være på mottakersiden av en borkrone på legekontoret. Og ja, drillen var kuren, ikke plagen!

Her er historien…

Jeg hadde en sjelden ukedag fri forrige måned og utnyttet den ved å gjøre noen fremskritt med restaureringen av et 1963 Corvette Split Window. Jeg er fortsatt i demonteringsprosessen, så mye av tiden går med til å fjerne og rydde opp i grungy deler. Dette innebærer først et bad i en delerens og deretter vanligvis litt liberal polering med et stålhjul på benksliperen min. Nå kan stålslipere virkelig være ekle siden de enkelte ledningene noen ganger slipper taket og flyr mot deg med farlig hastighet. Tenk på små nåleformede kuler.

Så jeg bruker alltid vernebriller. Det er noe som bare har vært inngrodd i meg siden tenårene mine med å hjelpe pappa og onkler i garasjen. Det var dagene med briller i trebutikkstil. Du vet, de virkelig stygge som ser mer ut som snorklemasker? Uansett, sikkerhetsglassindustrien har gjort store motefremskritt siden den gang, og mange vernebriller ser nå mer ut som kule solbriller. Så det var det jeg hadde på meg mens jeg slipte på en rustet Corvette-stag på fridagen min. Men det var ikke nok.

Problemet med de kule brillene/brillene er at de ikke sitter tett inntil ansiktet ditt. De er bedre enn standardbriller, men etterlater fortsatt hull, både over og under. Og det gapet nedenfor er banen som en bortkommen metallskive tok for å slynge inn i det venstre øyet mitt. Jeg kjente det selvfølgelig, men det var en veldig liten partikkel og plaget meg ikke mer enn et stykke sand eller skitt fra en vindstorm. Jeg fortsatte å jobbe med Corvetten og tenkte ikke så mye mer på det den kvelden.

Neste morgen da jeg våknet hadde jeg fortsatt vondt i øyet. Igjen, bare følelsen av at en liten spesifikasjon var der inne og ikke ville komme seg ut. Eller jeg trodde kanskje jeg bare hadde skrapet opp hornhinnen og den ville gro opp. Det menneskelige øyet helbreder ekstremt raskt.

Til legen går jeg

Men to dager senere var smertene ikke mindre. Etter å ha min kone se nøye med et forstørrelsesglass, kunne hun faktisk se spesifikasjonen. Hun kunne ikke fortelle hva det var, men det virket som om det satt fast i selve hornhinnen i øyet mitt, ikke bare fløt rundt. Dette var selvfølgelig en lørdag, så jeg dro motvillig over akuttmottaket for å sitte i en ukomfortabel stol i 2 timer.

Da legen endelig kom til meg og kikket på øyet mitt med spaltelyset, tok det ham bare 15 sekunder å gjette hva som skjedde. Han sa at han ser det ganske ofte. Den lille metallskiven var varm da den forlot slipeskiven, så da den traff øyet, smeltet den faktisk inn og ble sittende fast der. Det er grunnen til at vanlige tårer og øyedråper ikke ville rokke ved det.

Så da begynner moroa. Han setter en dråpe i øyet mitt som bedøver det. Dette er en merkelig følelse kan jeg fortelle deg. Han forlater rommet (sannsynligvis for å ta en ny skår ut av øyet til neste mann) og kommer tilbake etter at dråpen har hatt en sjanse til å virkelig gjøre jobben sin. Så skrur han ned lyset og bruker denne enheten til å holde øyet mitt åpent. Det så ut som en overføring fra middelalderen. Legen trekker deretter opp brettet med hakker, nåler og andre skarpe, skinnende instrumenter. Han plukker ut den skarpeste og kommer mot øyet mitt med den.

OK, på dette tidspunktet er jeg fortsatt rolig … stort sett. Til å begynne med trodde jeg at det ikke var mulig for meg å holde øyet mitt fra å vippe da han brakte den nåleskarpe hakken nær den. Men de bedøvende dråpene virket faktisk for å motvirke min naturlige reaksjon på å blunke. Vel, det og enheten som lirker opp øyelokkene mine. Så han begynner å plukke i metallskiven. Hver gang han prøvde å få det ut ville synet mitt skifte og bli uskarpt ettersom nålen faktisk roterte øyekulen min!

Til slutt kom den ut og jeg pustet lettet ut at det verste var over. Men nei, det var ikke helt tilfelle.

Den fryktede ØYEBOREN!

Legen forklarte at metallspesifikasjonen hadde vært i øyet lenge nok til at det faktisk begynte å ruste. Gjennom et forstørrelsesspeil lot han meg se inn i venstre øye med høyre. Du kunne faktisk se en litt mørk glorie i hornhinnen min der spesifikasjonen nettopp hadde vært. Og tilsynelatende er rust giftig for hornhinnen din, så å la den fikse seg selv var ikke et alternativ. Så, vet du hvordan de får rust ut av øyet ditt? De borer det ut!

Drillen er en liten håndholdt jobb. Det minner meg om boret tannlegen bruker, noe som selvfølgelig ikke hjelper på sinnstilstanden min på dette tidspunktet. Legene ber meg slappe av (ja, ikke sant!) og begynner så å bore i øyet mitt. Det jeg lærte senere er at det er mer som sliping, ikke boring. Tanken er å slipe/bore bort alle områder hvor rusten har spredt seg. Når giftstoffet er fjernet, helbreder øyet ditt over stedet der de borer. I utgangspunktet er det det minste av to onder. Boret gjør skade, men det er skade du kan komme deg fra. Å la rusten ligge der ville gjøre mer skade etter hvert som den spredte seg.

Det hele ble bra, men det er definitivt ikke noe jeg vil gjenta. Så, nå når jeg jobber med å klargjøre min Corvette til salgs eller noe annet i garasjen som har potensial for flygende brikker, bruker jeg komplett ansiktsskjerm. Jeg bruker fortsatt de kule vernebrillene mine bare fordi det er en vane, men jeg har en hel ansiktsskjerm rett ved kvernen som jeg kan sette på over vernebrillene. Du bør vurdere det også hvis du tilbringer tid i garasjen. Øynene dine er ikke akkurat utskiftbare!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta